Kenniscentrum

De gevolgen van COVID op de ziekenhuisplanning

Ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren een flinke toename gehad in het aantal patiënten.  Door COVID-19 was er minder capaciteit voor andere soorten zorg. Dit heeft geleid tot uitstel van veel geplande operaties en andere medische procedures.

Ook in het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede ontkwamen ze niet aan de COVID-druk. Maar… zij hebben wel een speciale manier gevonden om, ook in tijden van COVID, de zorg uit te blijven voeren.

Ziekenhuisplanner Kim Engelhardt vertelt in deze blog over de gevolgen van COVID op de ziekenhuisplanning en de nieuwe werkwijze.

Orthopedie planning

Sinds december 2022 is Kim onderdeel van het plannersteam van het MST. Hier stelt zij de planning samen voor de afdeling orthopedie. Orthopedie behandelt aandoeningen van het skelet en de spieren. “Bij een orthopedische operatie komt veel kijken. Wat inhoudt dat ik als planner ook veel naast de planning regel. Denk aan materialen en externe firma’s die komen helpen om te assisteren met de toepassing van deze materialen op de operatiekamer.”

Samenwerken

Piekmomenten van COVID

Zelf was Kim niet werkzaam in het MST tijdens de piekmomenten van COVID. “Van de chaos van een tijd geleden, is weinig meer over. Hoewel de chaos gelukkig beperkt is gebleven op de orthopedie-afdeling. Het MST is vanaf moment één extern gaan opereren. Tijdens COVID werden in de klinieken van OCON en Flex operaties uitgevoerd onder leiding van orthopeden uit het MST.”

Nieuwe samenwerking

Momenteel zijn ze op de afdeling orthopedie bij het MST bezig met het opzetten van een nieuwe samenwerking met de kliniek OCON. “Deze manier van extern opereren is tijdens de corona-periode zo goed bevallen dat dit graag wordt voortgezet. De complexere patiënten blijven geopereerd worden in het MST, aangezien daar speciale apparatuur ter beschikking is. De relatief makkelijkere ingrepen en de gezondere patiënten, waarbij minder complicaties worden verwacht, kunnen in een externe kliniek worden geopereerd.

Vanaf april zal OCON weer dienen als externe kliniek. We zijn nu druk bezig met het nalopen van de wachtlijsten en het doorzetten van de geschikte patiënten naar OCON. Kortom, een goede manier om de wachtlijsten te verkorten.”

Agenda

Overstap vanuit de revalidatieplanning

Voordat Kim begon aan haar opdracht in het MST had ze de nodige ervaring opgedaan met de patiëntenplanning in de revalidatiezorg. “De ziekenhuisplanning is heel anders; leuk anders. Het is een stuk complexer, aangezien je ook verantwoordelijk bent voor veel randzaken zoals het regelen van materialen. Er komt veel bij kijken en in combinatie met de opzet van de samenwerking met de externe kliniek, is deze opdracht voor mij erg uitdagend.”

De toekomst

Als gedetacheerd planner zijn de opdrachten altijd tijdelijk. “Mijn opdracht duurt in principe tot en met juni, maar zoals het er nu naar uitziet is de behoefte aan ondersteuning er nog steeds. De ziekenhuisplanning heeft me verrast, het ziekenhuis zelf is groot en complex en er komen veel verschillende specialismen bij elkaar. Genoeg om van te leren!”

Enthousiast geworden?

We zoeken nog nieuwe collega’s! Neem een kijkje op onze site en wie weet ben jij over een tijdje ook werkzaam als ziekenhuisplanner.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum