Binnen de zorg zijn er verschillende organisaties met verschillende cao’s. Hoe hou je als gedetacheerde planner het overzicht van alle cao’s? In deze blog zetten we de belangrijkste punten van de arbeidstijdenwet in de ziekenhuiszorg op een rijtje.
Wil je graag een volledig overzicht van de wet? Hier vind je alles over de arbeids- en rusttijden binnen het cao-ziekenhuizen.
Arbeids- en rusttijden in de ziekenhuiszorg
De arbeids- en rusttijden zijn een belangrijk onderdeel van de cao-ziekenhuizen. Wij schreven eerder al over wat planners moeten weten uit de cao-ziekenhuizen.
Op tijd weten wanneer je moet werken vindt iedereen fijn. Binnen de ziekenhuiszorg is het echter ook verplicht om de planning op tijd door te geven. Zo moet je minstens 28 dagen van tevoren met de werknemers delen op welke dagen zij moeten werken. De werktijden worden minstens vier dagen van tevoren gedeeld. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
Ook de nachtdiensten zijn een aandachtspuntje. Als een nachtdienst na 2.00 uur ’s nachts eindigt, dan moet de medewerker verplicht 14 uur rust nemen. Bij zo’n late dienst mag je de rusttijd dus niet verlagen naar 8 uur.
Ziekenhuizen kampen, net als veel andere zorginstellingen, met een personeelstekort. Een oplossing kan zijn om medewerkers meer uren te laten maken om de gaten op te vullen. Let wel op, want medewerkers mogen niet té lang werken. Zo mogen medewerkers per vier weken gemiddeld 55 uur per week werken. Per zestien weken mag het niet meer dan gemiddeld 48 uur per week zijn.
Roostervrije weekenden
Ook in de ziekenhuiszorg is er sprake van roostervrije weekenden. Een medewerker heeft recht op ten minste 22 vrije weekenden per jaar. Hier kan je wel van afwijken, maar dat moet eerst worden overlegd met de medewerker. In dat geval is het alsnog verplicht om de medewerker ten minste 13 vrije zondagen te geven.
Koffie- en theepauzes
Net als roostervrije weekenden zijn pauzes een vast onderdeel van het planproces. Binnen de cao-ziekenhuizen worden koffie- en theepauzes echter nog los genoemd. Als planner moet je medewerkers de gelegenheid geven om ’s ochtends, ’s middags, ‘s avonds en ’s nachts een koffie- of theepauze te nemen van minstens een kwartier.