Strategische personeelsplanning is dé manier om tijdig de optimale bezetting van een organisatie, afdeling of team te voorspellen. Onderdeel hiervan is de bruto-netto berekening. Aan de hand van verschillende gegevens, historie en toekomstige ontwikkelingen voorspelt een bruto-netto berekening de personeelsbehoefte.
In dit artikel vertellen we je welk voordeel een bruto-netto berekening met zich meebrengt en hoe je er zelf een maakt.
Een bruto-netto berekening, ook wel de formatiebepaling, beantwoordt de vraag: hoeveel FTE (fulltime-equivalent) heb je nodig om aan de zorgvraag te voldoen? Door middel van deze berekening krijgt je inzicht in de FTE die je nodig hebt tijdens een bepaalde periode. Zo kan je zien wanneer de pieken zijn en vroegtijdig extra zorgmedewerkers benaderen.
Om een bruto-netto berekening te maken tel je de contracturen van de medewerkers bij elkaar op en vergelijk je dit met het aantal benodigde zorguren.
De bruto berekening is namelijk nog niet wat daadwerkelijk inzetbaar is op de werkvloer. Voor het maken van een juiste inschatting van de netto formatie dien je rekening te houden met de niet-inzetbare uren van medewerkers.
Er gebeurt heel veel achter de schermen, waardoor een gedeelte van de uren ‘niet inzetbaar’ of ‘niet productief’ is. Als je deze uren van de bruto formatie afhaalt, kom je uit op de netto formatie. Het is dus belangrijk om deze niet-inzetbare uren helder te hebben om de goede netto formatie te bepalen. Er zijn een heel aantal niet-inzetbare uren die je vast bekend voorkomen, denk aan:
Wist je dat er nog veel meer niet-inzetbare uren zijn? Neem zwangerschapsverlof, bijzonder verlof, weekoverleg, overig overleg, sociale pauzes, de begeleiding van leerlingen en de ondernemingsraad-uren. Strikt genomen zou je ook de koffiepauze mee moeten nemen in de berekening van de formatiebepaling. Deze vrije tijd is namelijk opgenomen in de cao en daar heeft de medewerker dus recht op.
De uitkomst van een bruto–netto berekening is van belang om de benodigde personele capaciteit te bepalen voor de zorgvraag. Het roosteren met deze cijfers kan op drie manieren:
In het rooster worden enkel de netto diensten genoemd. De reserveformatie is los van het vaste team georganiseerd. Denk hierbij aan invalkrachten of een flexpool.
In het rooster staan zowel de netto- als de reservediensten. De reservediensten zijn bedoeld om de niet-inzetbare uren op te vangen. Als er niemand afwezig is, zal er sprake zijn van overbezetting. Bruto roosteren vergt dus goede sturing op de reservediensten om onder- en overbezetting te voorkomen.
Een deel van de uitval wordt binnen het team opgevangen door reservediensten, een ander deel wordt door externen opgevuld door een flexibele schil.
Een bruto-netto berekening hoeft niet iedere maand opnieuw opgesteld te worden. Maar eens in de paar maanden is zeker aan te raden. Er kunnen wisselingen zijn op het gebied van langdurig zieken of wisselingen in het aantal leerlingen. Al met al is een bruto-netto berekening een handige manier om scherp te blijven op je personeelsinzet.
Bekijk dan onze vacatures.