Ziekenhuizen zijn het kloppende hart van de gezondheidszorg. Altijd klaar om te reageren op de behoeften van patiënten, ongeacht het tijdstip van de dag. De continue zorg die ziekenhuizen bieden, brengt ook uitdagingen met zich mee. Vooral als het gaat om de nacht- en weekendplanning.
In deze blog gaan we in op de complexiteit van het plannen van personeel tijdens deze uren. Wil jij alles weten over de impact hiervan op het medisch personeel en de patiëntenzorg? Lees snel verder!
Ziekenhuizen staan nooit stil. De behoefte aan zorg is er altijd. Zelfs wanneer de rest van de wereld lijkt te vertragen tijdens de nachtelijke uren en de weekenden. Het in stand houden van de continue zorg vereist een goede planning van het medische personeel. Als planner moet je het evenwicht bewaren tussen het aanbieden van de zorg en het voorkomen van overbelasting van het zorgpersoneel.
Eén van de grootste uitdagingen bij de nacht- en weekendplanning in het ziekenhuis is het zorgen voor een goede personeelsbezetting. Het vinden van evenwicht tussen het aantal benodigde medewerkers en het beschikbare personeel is een uitdaging. Omdat veel medewerkers een voorkeur hebben voor dagdiensten, is het invullen van nachtdiensten en weekenduren soms moeilijk.
Als ziekenhuisplanner moet je deze situatie scherp in het vizier hebben. De ongelijkheid in personeelsbezetting kan leiden tot overbelasting van het personeel dat wél beschikbaar is. Overwerkte medewerkers lopen het risico op vermoeidheid en verminderde alertheid. Dat brengt de kwaliteit van de zorg in gevaar. Het is belangrijk dat ziekenhuizen met systemen werken die de werklast onder het personeel gelijkmatig verdelen. Als ziekenhuisplanner moet je daarom zorgen voor een eerlijke verdeling van nacht- en weekenddiensten.
Een ander onderdeel van nacht- en weekendplanning in ziekenhuizen is de communicatie en coördinatie. Tijdens deze uren is het aantal personeel vaak beperkter. Hierdoor verloopt de communicatie niet hetzelfde als tijdens de drukbezette uren. Het is belangrijk dat er goede communicatiesystemen worden gebruikt. Denk hierbij aan telefoons en noodknoppen. Hiermee zorg je dat het beschikbare medisch personeel snel kan reageren op noodsituaties.
De uitdagingen van nacht- en weekendplanning hebben ook invloed op de kwaliteit van de patiëntenzorg. Weinig personeel en de vermoeidheid van overwerkte medewerkers zorgen voor langere wachttijden, vertraagde reacties op noodsituaties en mogelijk lagere kwaliteit van zorg.
Ook kan je de mentale impact op het personeel dat regelmatig nacht- en weekenddiensten draait niet negeren. Hierdoor kunnen medewerkers last krijgen van slaapproblemen, sociaal isolement en een algemene verminderde kwaliteit van leven. Als medewerkers dit ervaren, zijn ze mogelijk minder (goed) inzetbaar. En dat heeft weer invloed op de patiëntenzorg op de lange termijn.
Om de uitdagingen van nacht- en weekendplanning aan te pakken, is het belangrijk dat ziekenhuizen nadenken over mogelijke oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van een gedigitaliseerd plansysteem. Door de planning te digitaliseren kan je beter rekening houden met de wet- en regelgeving. Ook het maken van een flexibel personeelsbeleid zorgt ervoor dat je altijd een zorgmedewerker achter de hand hebt. Hiermee belast je het vaste personeel niet té veel.
De nacht- en weekendplanning in ziekenhuizen is een moeilijke puzzel die moet oplossen om goede zorg te bieden. Het vinden van het juiste evenwicht tussen personeelsbezetting, communicatie en het welzijn van het personeel is van groot belang. Benieuwd wat je als ziekenhuisplanner nog meer kan doen om het werkgeluk van zorgmedewerkers te vergroten? Lees dan hier verder.