Niet iedereen die in een ziekenhuis werkt, draagt een witte jas en geeft directe zorg aan patiënten. Als ziekenhuisplanner ben je het middelpunt van de organisatie, maar hoef je niet de kennis van een verpleegkundige te hebben. In deze blog geven we je enkele redenen waarom een ziekenhuisplanner geen verpleegkundige hoeft te zijn.
Als planner heb je een coördinerende rol
Ziekenhuisplanners zijn verantwoordelijk voor het coördineren van verschillende aspecten van de ziekenhuiszorg. Zoals het toewijzen van bedden, het beheren van de operatiekamers en het opstellen van dienstroosters. Als planner lever je geen directe patiëntenzorg, maar heb je juist sterke organisatorische en planningsvaardigheden.
Kennis van het ziekenhuisbeleid, de Cao en plansystemen
Om een werkbaar rooster op te stellen, moet je als ziekenhuisplanner bekend zijn met de interne beleidsregels, de Ziekenhuis Cao en de plansystemen van het ziekenhuis. Deze kennis is cruciaal voor een efficiënte planning en coördinatie. Het beleid van een organisatie staat vaak op papier. Kennis van de Cao en de plansystemen is een standaard onderdeel van je takenpakket als planner. Ook hier hoef je geen verpleegkundige voor te zijn.
Binnen Ziekenhuisplanners bieden we training aan over onder andere de Cao en de plansystemen. Ook planner Kayleigh volgde deze training. In dit artikel vertelt ze meer over haar ervaringen.
Medische keuzes worden gemaakt door de zorgprofessionals
Een basiskennis van medische procedures en de prioriteiten in de zorg helpt je als ziekenhuisplanner bij het begrijpen van de keuzes van de professionals. Maar het is belangrijk om te benadrukken dat je als planner niet zelf medische beslissingen neemt. In plaats daarvan werk je nauw samen met zorgprofessionals, zoals artsen en verpleegkundigen, die de medische deskundigheid hebben om deze beslissingen te nemen. Jij als ziekenhuisplanner gebruikt de beschikbare informatie om de coördinatie van de zorg te optimaliseren, terwijl de uiteindelijke medische beslissingen in handen blijven van de zorgexperts.
Leren door te doen
Door je dagelijkse taken uit te voeren ontwikkel je geleidelijk aan waardevolle inzichten en expertise. Zoals het coördineren van ziekenhuiszorg en het faciliteren van communicatie tussen afdelingen. Het leren kennen van het complexe beleid en de systemen van het ziekenhuis zijn zaken die je praktisch onder de knie krijgt naarmate je meer ervaring opdoet.